George Orwell

George Orwell, pseudonym for Eric Arthur Blair (1903-1950), var en engelsk forfatter og essayist, født i Indien. Efter endt skolegang på Eton arbejdede han fra 1922-27 i det koloniale politi i Burma, som han skildrede stærkt kritisk i romanen Burmese Days, 1934. Han vendte tilbage til Europa for at leve som journalist og forfatter. I starten levede han på et eksistensminimum og oplevede forholdene på samfundets bund som opvasker i Paris og hjemløs vagabond i London – beskrevet i debutromanen Down and Out in Paris and London, 1933. I 1930’erne ernærede han sig som boghandler, lærer og journalist samtidig med, at han skrev romaner og essays. Han deltog i den spanske borgerkrig, blev såret og vendte desillusioneret hjem efter at have set kommunisternes brutale udryddelse af andre republikanske grupper – skildret i reportagebogen Homage to Catalonia, 1938.

Udover hans sidste to verdensberømte romaner Dyregården og 1984 skrev han i 1930’erne en række essays og romaner samt reportageromanen om sit ophold blandt minearbejdere, The Road to Wigan Pier, 1937. De handler alle om underklassens vanskelige vilkår og er båret af en kampvilje mod fattigdom og undertrykkelse.

Det gennemgående tema i forfatterskabet udtrykkes bedst med et citat af Orwell selv:

“Hver eneste linje, jeg har skrevet siden 1936, er blevet skrevet direkte eller indirekte imod totalitarisme og for demokratisk socialisme, som jeg forstår det.”

Titler af George Orwell