George Orwell: Elefanten og andre essays

Elefanten og andre essays   Findes som lydbog 

Af George Orwell

Elefanten og andre essays omfatter i alt otte essays. I det første essay Elefanten er der fokus på imperialisme, da en politiofficer i Burma tvinges til at tage affære, idet en vild elefant går amok i den lokale basar. I En henrettelse fortsætter Orwell sin undersøgelse af magt, magtudøvelse og underkastelse, og som læsere er vi vidne til tilintetgørelsen af et sundt og levende menneske. I Sådan dør de fattige foretager Orwell en antropologisk undersøgelse af 1920’ernes hospitalsvæsen i Paris. Vi ser, hvordan de fattige patienter negligeres og hverken kan gøre sig fortjent til sygeplejerskens omsorg eller lægens interesse. I de to essays En boganmelders bekendelse og Gode dårlige bøger handler det om litterær kvalitet. I Sportsånd introduceres den tanke, at sportskampe kan betragtes som en form for krig, og at sport fremkalder uvenskab. I Det engelske mords forfald undersøger Orwell, hvad der udgør essensen af et ”godt mord” med stor underholdningsværdi. Samlingen afsluttes med Nogle betragtninger over den almindelige tudse, hvor man aner et spinkelt håb for en hverdag, hvor foråret kan få lov til at folde sig ud på sine egne præmisser uden frygt for politisk indblanding.


Titelinfo:
  • Oversat fra engelsk af Paul Monrad
  • Indlæst af Dan Schlosser
  • Lydbog (download): 85,00 kr.
  • Lydprøve:

Bogens baggrund

Elefanten og andre essays udkom for første gang på dansk i 1952. Sammenlignet med de verdensberømte romaner Dyregården (1945) og 1984 (1949) er Orwells essays måske mindre kendte i den brede offentlighed, men de er bestemt ikke mindre interessante eller læseværdige. De er helstøbte tekster i deres egen ret.

Emnemæssigt peger teksterne i denne samling i forskellige retninger, men samlet set udgør de essensen af Orwells blik for alle former for social uretfærdighed, menneskelig afmagt og magtmisbrug. Og frem for alt udgør teksterne på hver sin måde et forsvar for den frie tanke. 

Anmeldelser

“Hvorfor er Orwell værd at læse? Fordi hans verden ikke kun er gårsdagens verden.” – Weekendavisen

“Orwell har fremfor alt en ærlig stemme – enkel, ligefrem og passioneret.” – The Guardian

“Han gjorde det til sin opgave at fortælle sandheden på et tidspunkt, hvor mange samtidige troede, at historien havde ordineret løgnen. . . Hans arbejde varer ved, lige så klart og kraftfuldt som den dag, det blev skrevet.” – TIME

“Han var mere end blot en stor forfatter. Vi har brug for ham i dag på grund af hans passion for sandheden.” – Sunday Times

Andre titler af George Orwell

Dyregården

Dyregården

Forfatter: George Orwell
Indlæser: Dan Schlosser