Charles Bukowski

Charles Bukowski (1920-1994) blev født i Andernach i Tyskland. Familien rejste til Amerika i 1922 og slog sig ned i Los Angeles. Bukowskis far var ofte arbejdsløs, og han lod sin bitterhed og afmagt gå ud over sin søn gennem regelmæssige tæsk. I en meget tidlig alder blev alkoholen og læsning på det lokale bibliotek Bukowskis foretrukne flugt fra den hårde tilværelse. De mange læseoplevelser såede de første litterære ambitioner, der dog på ingen måde blev tolereret i det tysk-amerikanske hjem. Da Amerika gik ind i 2. Verdenskrig i 1941, blev Bukowski fundet uegnet til militærtjeneste og valgte et liv som omvandrende vagabond.

Han startede sit forfatterskab som novellist og havde sin første udgivelse med en novelle i 1944. Senere gik han over til også at skrive digte og romaner. Han befolkede sine ofte semibiografiske værker med mennesker fra livets skyggeside såsom prostituerede, subsistensløse, kriminelle og alkoholikere. Som han skrev i South of No North (1973): ”Hospitaler og fængsler og ludere er livets universiteter. Jeg har taget adskillige eksaminer.” Hans mennesker og miljøer skildres gennem en realistisk, knap og sammentrængt stil, der giver associationer til Hemingway.

I 1967 begyndte han at skrive en fast spalte i undergrundsavisen Open City under overskriften ”Notes of a Dirty Old Man”. I klummerne lagde han fundamentet til myten om sig selv som den evige outsider, der hele tiden var på kant med alle former for autoriteter, og opbyggede på den måde langsomt en loyal fanskare i Los Angeles’ bohememiljø. Ekstrabudene (1971) blev den første af i alt fem semibiografiske romaner med Henry Chinaski som hovedperson. Bogen blev en bestseller, og den var med til at fæste Bukowskis position som en af efterkrigstidens mest interessante samfundsskildrere. Bukowski døde af leukæmi i 1994. Kort forinden havde han afsluttet sin sidste roman, Pulp (1994).

”Han bragte alle ned på jorden, selv englene.” – Leonard Cohen

”… de marginaliserede, de utilpassede, fabriksarbejderne, de fordrukne og de uregerliges litterære stemme.” – Barry Miles, Charles Bukowski

”I en tid præget af konformitet skrev Bukowski om dem, som ingen ville være: de grimme, de egoistiske, de ensomme, de gale.” – Observer

Titler af Charles Bukowski