Jón Kalman Stefánsson

Jón Kalman Stefánsson (f. 1963) er en af Islands allerstørste forfattere. Han debuterede i 1988 og har siden udgivet en række digtsamlinger, noveller og romaner. Hans bøger er oversat til en lang række sprog, og han har været nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris fire gange, senest i 2015 for romanen Fisk har ingen fødder. Hans roman Sommerlys, og så kommer natten vandt desuden den islandske litteraturpris i 2005.

Kalman har boet i Reykjavik, Keflavik, København og i det vestlige Island, hvor han har haft mange forskellige jobs. Han har blandt andet været slagteriarbejder, arbejdet i fiskeindustrien og som murer. Han har desuden læst litteratur på Islands Universitet, men har aldrig fået færdiggjort sine studier. Derudover har han undervist i litteratur på gymnasier, undervist på højskole og arbejdet som bibliotekar. Siden 2000 har han været forfatter på fuld tid.

Forfatteren gør i sine romaner brug af poesiens frihed og ulogiske hændelser. Han får sin inspiration fra forfattere som Knut Hamson, Halldór Laxness, Fjodor Dostojevskij og John Steinbeck.

Titler af Jón Kalman Stefánsson

Englenes sorg

Englenes sorg

Forfatter: Jón Kalman Stefánsson
Indlæser: Bent Otto Hansen