Daniel Defoe: Robinson Crusoe

Instituttet          Findes som lydbog

Af Ulla Søgaard

Instituttet er navnet på en velanskreven og gammel institution, der tilbyder uddannelse i psykoterapi i Berlin, og er omdrejningspunktet for romanen. Instituttet er grundlagt af Dick og Dahlia, som også er daglige ledere. Vi følger en gruppe på 9 medlemmer under deres 2-årige uddannelse. Danskeren Hannah viser sig at blive hovedpersonen i et psykodrama, som kommer til at udspille sig i gruppen. Instituttet er en fortælling om manipulation i en forvrænget virkelighed. Hannah ender med at stå alene og stemplet af de andre, som bliver i forblændelsen og den angst, der fastholder dem i den manipulatoriske verden. Bogen er struktureret om 11 kapitler, der har hver sin stemme, idet hvert medlem i gruppen fortæller historien ud fra sit synspunkt. Instituttets ledere kommer også til orde i bogens første og sidste kapitel.

Uddrag:

Med Dick kom gestaltterapien for alvor til Vestberlin. Han havde lært dem om mønstrene, gestalterne som de blev kaldt, og som bestemmer hvordan verden opleves. Mønstre og vaner, som bliver ledetråde uden man forestiller sig det kunne være anderledes. De havde trænet det igen og igen, i første omgang med sig selv og Dick, senere i arbejdet med klienter. Hvis vi vil være frie, må vi gøre op med gestalterne, indse de mønstre der styrer os og så kigge på verden igen med friske øjne. Kun sådan er vi i stand til at foretage et reelt valg og være til stede her og nu. Det havde Dick lært dem, og det havde de kunnet bruge.


Titelinfo:
  • Indtalt af Ellen Dahl Bang
  • Tid: 7 timer, 12 min.
  • Lydbog (download): 120,00 kr.
  • Lydprøve:

Anmeldelser

“For alle, som kan lide fortællinger med psykologiske betragtninger … En lille psykodramatisk fortælling med fine betragtninger … Ulla Søgaard har tidligere udgivet Psykologi, så hun har godt kendskab til teorien, som kommer til udtryk i fortællingen.” – Lektørudtalelse