Ernest Hemingway

Ernest Hemingway

Ernest Hemingway (1899-1961) var amerikansk forfatter og journalist. I 1953 fik han Pulitzer-prisen for Den gamle mand og havet og i 1954 modtog han Nobelprisen i litteratur. Mange af hans bøger har opnået klassikerstatus og han regnes for en af de mest indflydelsesrige forfattere i det 20. århundrede. Hans skrivestil har inspireret mange samtidige og senere forfattere.

Forfatteren er specielt kendt for sine noveller, der kendetegnes af en nøgtern stil og en fortælleteknik uden mange udsmykninger. Hemingway er desuden grundlægger af isbjergs-teknikken, hvor kun det øverste er synligt, dvs. at vigtige omdrejningspunkter ikke forklares direkte, men antydes gennem handling og dialog.

Hemingway kom fra en socialt højtstående familie fra Oak Park, Illinois. Hans bedstefar var blevet rig som ejendomsmægler, hans far var læge og hans mor var operasanger og datter af en rig grossist fra England. Som attenårig begyndte Hemingway sin løbebane som lokalreporter, og i 1918 meldte han sig frivilligt som chauffør for Røde Kors og landede ved den italienske front. Her blev han voldsomt såret af en granat og kom på hospitalet i Milano, hvor han blev ulykkeligt forelsket i en amerikansk sygeplejerske. Den ulykkelige kærlighed og oplevelserne ved fronten bearbejdede han i romanen Farvel til våbnene (1929).

I 1921 giftede han sig med Hadley Richardson, og de flyttede til Paris, hvor Hemingway arbejdede som udenlandskorrespondent for Toronto Star. Her mødte han desuden andre amerikanske forfattere, blandt andet F. Scott Fitzgerald, Ezra Pound og Gertrude Stein, som var kommet til Europa under og efter Første Verdenskrig. Stein beskrev dem som “the lost generation”, et begreb som Hemingway efterfølgende skrev om i sin roman Der er ingen ende på Paris (1964, udgivet posthumt).

Hemingway blev i 1927 skilt fra sin kone Hadley og giftede sig med Pauline Pfeiffer, en moderedaktør og model, som han allerede havde haft en affære med i nogle år. I samme år fik han sit gennembrud med romanen Solen går sin gang. Han blev desuden gift to gange mere og havde en affære med den 18-årige Adriana Ivancich, som han mødte i Venedig i 1948.

Bortset fra litteratur var Hemingway interesseret i fiskeri og jagt og havde stor eventyrlyst. Han foretog mange rejser og safarier, herunder en safari i Kenia og Tanzania, hvor han mødte Karen Blixens mand Bror von Blixen-Finecke. Desuden opholdt forfatteren sig i 1950’erne i Uganda, hvor han overlevede to flystyrt efter hinanden.

Det meste af Hemingways liv var præget af depression og alkoholisme. Efter en længere behandling endte han i 1961 med at skyde sig selv – ligesom hans far havde gjort det i 1928.

Titler af Ernest Hemingway

I vor tid

Forfatter: Ernest Hemingway
Indlæser: Dan Schlosser