Emily Brontë

Emily Brontë

Emily Brontë (1818-1848) var den næstældste af de tre berømte Brontë-søstre, der foruden Emily omfattede Charlotte og Anne. De tre søstre skabte sensation i den litterære verden, da de i 1847 samtidigt udgav hver sin roman: Jane Eyre af Charlotte, Stormfulde højder af Emily og Agnes Grey af Anne. Alle tre romaner betragtes i dag som klassikere.

Hvorledes disse søstre, der kom fra en fjerntliggende præstegård i Yorkshire, kunne skrive mesterværker, der skulle blive klassikere i verdenslitteraturen, har siden fascineret læsere og litteraturhistorikere. Deres fantasi og skrivekunst opøvede de i præstegården, hvor de efter morens tidlige død var overladt til sig selv. Sammen med broren Branwell etablerede de en fantasiverden med krig og romantiske affærer og opførte stykker baseret på egne manuskripter inspireret af blandt andet Byron. Charlotte og Emily havde som børn sammen med to ældre søstre et kortvarigt ophold på kostskole. De to ældre søstre pådrog sig tuberkulose med dødelig udgang grundet de dårlige forhold på skolen. De tre overlevende søstre ernærede sig som voksne som guvernanter og lærere, og erfaringerne herfra har dannet stof til deres romaner. De forsøgte også uden held at opnå uafhængighed ved at etablere egen skole.

Emily nåede blot at udgive to værker; digtsamlingen Poems by Currer, Ellis, and Acton Bell (1846) sammen med Charlotte og Anne og Stormfulde højder (1847), før hun som 30-årig døde af tuberkulose. Begge værker blev udgivet under Emilys mandlige pseudonym Ellis Bell. Et bevaret brev fra hendes forlægger indikerer, at Emily omkring sin død var ved at færdiggøre sin anden roman, men desværre er manuskriptet hertil aldrig blevet fundet.

Titler af Charlotte Brontë