Chinua Achebe

Chinua Achebe (1930-2013) kaldes ofte faderen til den moderne afrikanske litteratur og er en af de mest læste afrikanske forfattere i verden. Achebe, hvis rigtige navn er Albert Chinualumogo Achebe, voksede op hos kristne forældre blandt Igbo-folket i det sydøstlige Nigeria, som fra 1900-1960 var under britisk herredømme. Han begyndte allerede som studerende at skrive essays og noveller, men det var først, da han kom til Lagos for at arbejde for den nigerianske radio, at han kastede sig over romangenren. Den første roman han skrev, som skulle blive hans mest kendte, var Alt falder fra hinanden.

Hele Achebes omfattende forfatterskab er på engelsk og skildrer hans folks historie fra den førkoloniale periode til nutiden. I både Alt falder fra hinanden (1958) og Arrow of God (1964) beskriver Achebe det traditionelle samfunds tragiske, men også frigørende møde med den britiske kolonimagt. Andre af hans romaner som Trives ej længere her (1960) og En mand af folket (1966) drejer sig om den politiske kamp og korruption i forbindelse med Nigerias uafhængighed i 1960 – en kamp Achebe fik indgående kendskab til gennem sit politiske engagement i landet.

Achebe er oversat til 50 sprog, og hans bøger har solgt i milliontal. Han vandt i løbet af sin karriere et hav af priser, var nomineret til endnu flere og var flere gange på tale som en mulig vinder af Nobelprisen i litteratur. I 2007 vandt han den fornemme internationale Man Bookerpris, der gives for et helt forfatterskab hvert andet år, foran så prominente navne som Ian McEwan, Alice Munro og Salman Rushdie.

“Der var en forfatter, der hed Chinua Achebe, i hvis selskab fængselsmurene faldt ned.” – Nelson Mandela

“Achebe er usædvanligt begavet med magien ved et sprudlende, generøst, storslået talent. … En forfatter, der får dig til at grine for derefter at snappe efter vejret af rædsel – en forfatter, som ikke har nogen illusioner, men som ikke er desillusioneret.” – Nadine Gordimer, Nobelprisvinder

“Hans værker er et varigt vidne om den menneskelige ånds dominans over kræfter som undertrykkelse, snæversyn og tilbagegang.” – Wole Soyinka, Nobelprisvinder

Titler af Chinua Achebe